Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď nevládní organizace s 60 migranty míří do Barcelony, Malta i Itálie ji odmítly

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Barcelona - Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, pokračuje v plavbě do Barcelony. Plavidlo odmítly přijmout Itálie i Malta. Před maltským soudem dnes stane německý kapitán lodi Lifeline. Má se zodpovídat za svůj postup při nedávné záchraně zhruba 230 migrantů u libyjských břehů.

Loď Lifeline byla rovněž odmítnuta Itálií a nakonec přistála na Maltě. Ta nicméně tvrdí, že loď nebyla řádně zaregistrována. Kapitán Claus-Peter Reisch navíc údajně nedbal pokynů, aby zachráněné migranty přenechal libyjské pobřežní stráži.

Loď Lifeline patří německé nevládní organizaci Mission Lifeline. Ta veškerá obvinění popírá a tvrdí, že za nimi stojí politická kampaň usilující o kriminalizací organizací zachraňujících migranty.

Mezitím pokračuje spor v německé vládní koalici. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic.

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) takový jednostranný postup odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody. Seehofer v neděli svým kolegům z CSU překvapivě nabídl rezignaci jak z čela strany, tak i odstoupení z funkce ministra vnitra. Nicméně ještě dnes chce o problému jednat s vedením CDU.

Témata:  uprchlíci Španělsko Malta Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy