Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Doněcku mají zakázaný vstup ukrajinští boháči. Separatisté sepsali seznam

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Proruští separatisté na východě Ukrajiny sepsali černou listinu nežádoucích osob. Vstup do samozvané Doněcké lidové republiky má zakázán například nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov. Na seznam naopak nebyl zařazen svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

"Osobním výnosem hlavy Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka je 'do zvláštního rozhodnutí' zakázáno přijíždět 49 největším podnikatelům, bývalým hodnostářům a politikům z regionu," napsal ruský internetový list Gazeta.ru.

Seznam není sestaven podle abecedy, ale vyhlíží spíše jako žebříček nežádoucích. Jedničkou je vlivný oligarcha Achmetov, následovaný někdejší "šedou eminencí" Janukovyčova režimu Andrijem Kljujev a oběma vůdci ukrajinské parlamentní strany Opoziční blok Jurijem Bojkem a Borysem Kolesnikovem.

Podle deníku černá listina nejspíše odráží aktuální "konflikty zájmů" v Donbasu a nejmenovaný zdroj z povstalecké vlády označil seznam za součást příprav na volby, jakož i na zavedení nucené správy nad místními podniky oligarchů.

Zacharčenko by se podle pozorovatelů ve volbách snáze vypořádal s ukrajinskými pravičáky a nacionalisty, než s politiky Opozičního bloku, který by mohl nynějšímu režimu odčerpat hlasy. A to tím spíše, že Achmetov jako jeden z hlavních sponzorů této strany již prostřednictvím své nadace rozdal v Donbasu miliony potravinových balíčků - a to i penzistům, tvořícím pevné jádro místního voličstva.

Na listině je také Achmetovova příbuzná, poslankyně Tetjana Bachtejevová, která v Doněcku bývala primářkou a svého času tam dovezla inzulín pro děti. Zacharčenko se však s ní odmítl setkat.

Témata:  Doněck Rinat Achmetov Alexandr Zacharčenko Ukrajina

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.