Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec spekulacím: Putin a Trump nebudou v Helsinkách jednat o Krymu

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva - 16. července se mají v Helsinkách osobně setkat ruský a americký prezident, na místě už jsou týmy diplomatů. Média čile spekulují, o čem budou Vladimir Putin a Donald Trump jednat. Kreml dnes popřel, že by krymská anexe mohla být zařazena na pořad summitu USA-Rusko.

"Mezi Moskvou a Washingtonem existuje mnoho otázek, v nichž se stanoviska diametrálně liší. Politická vůle ale teď převážila a upevňuje se přesvědčení, že ani diskutabilní otázky nemají být překážkou navázání a rozšíření dialogu, a to i na nejvyšší úrovni," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

O oteplení ale zatím ruský mluvčí nechce hovořit. "Nespěchejme. Nejdřív je třeba provést revizi rozporů a mrzutostí patrných v našich dvoustranných vztazích," řekl.

Pokud jde o problém Krymu, který Rusko před čtyřmi lety násilně obsadilo a anektovalo, pak se nekompromisní ruské stanovisko nijak nemění. "Ruský prezident už několikrát prohlásil, že Krym na programu (jednání) být nemůže a nikdy nebude, protože je nedílnou součástí Ruska," prohlásil mluvčí. Všechny ostatní otázky jsou ale otevřeny ke hledání kompromisu.

Trump minulý týden americkým novinářům řekl, že chce s Putinem v Helsinkách mluvit o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. Odpovědi na otázku, zda plánuje uznat Krym jako součást Ruska, se vyhnul. 

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy