Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová kývla na tranzitní centra na hranici s Rakouskem, budou odsud vraceni migranti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou vraceni ti migranti, kteří o azyl požádali v jiném členském státě Evropské unie.

Merkelová se dnes večer na tomto řešení dohodla na jednání její Křesťanskodemokratické unie (CDU) a sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), kterou vede ministr vnitra Horst Seehofer.

Postoj sociálních demokratů SPD, se kterými unie CDU/CSU tvoří vládní koalici, znám není. Šéfka SPD Andrea Nahlesová během dne upozornila na to, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří. Zdůraznila, že SPD trvá na dodržení koaliční smlouvy.

Spor mezi Merkelovou a Seehoferem, který ohrožoval budoucnost vlády i unie CDU/CSU, se týkal ministrova požadavku odmítat již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Merkelová s takovým postupem nesouhlasila.

Kancléřka na večerní tiskové konferenci po jednání špiček CDU a CSU řekla, že kompromis počítá s tím, že migranti umístění v tranzitních střediscích budou vraceni do země první registrace až po dohodě s dotčenými státy. Pokud taková úmluva existovat s danou zemí nebude, chce Německo další postup s vracením migrantů řešit v rámci dohody s Rakouskem.

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer Německo uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy