Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zachránit uvězněné děti z jeskyně? Potápět by se prý neměly

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Praha - Náčelník českých speleologických záchranářů Roman Šebela považuje za riskantní a téměř nemožné, aby se ze zatopených thajských jeskyní dostalo ven 12 chlapců s jejich fotbalovým trenérem tak, že sami vyplavou ven po absolvování dlouhého potápěčského výcviku.

Podle něj je lepší počkat, až z jeskyní opadne voda. Pokud neopadne, doporučil by děti transportovat na nosítkách s obličejovou maskou. Záchranáři našli všechny členy skupiny živé po devíti dnech asi čtyři kilometry od vchodu do jeskyně. Její části jsou zatopené.

Fotbalisty ve věku 11 až 16 let i s pětadvacetiletým trenérem uvěznily před deseti dny v jeskyni povodně. Záchranáři chtějí do jeskyně po dobu čtyř měsíců dopravovat jídlo a pití a mezitím chlapce učit potápění, díky kterému se budou moct dostat ven.

"Já to považuju za velice obtížné a ne-li nemožné. Potápění se sice jde naučit za týden, ale dobrý jeskynní potápěč se trénuje i několik let. Podle zpráv některé ty děti neumějí ani plavat. Navíc jsou vystresované a osláblé," uvedl Šebela.

Podle něj je těžké říct, kolik ze čtyřkilometrové trasy je pod vodou, navíc bude voda kalná, prostory mohou být úzké a může se plavat proti proudu. "Pro zkušeného potápěče to může být na několik hodin. Záchrana dětí může být na více hodin i den a více. Láhev s kyslíkem vydrží na hodinu na dvě, pokud je člověk pod stresem a dýchá více, může ji vydýchat i za půl hodiny. Čtyři kilometry zatopených jeskyní jsou náročné pro zkušené potápěče, ne pro děti, které neumějí plavat," přiblížil možné problémy Šebela.

Témata:  Thajsko potápění

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy