Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malta nepovolila start letadlu, které hledá v moři migranty

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Valetta/Barcelona - Německá nevládní organizace Sea Watch dnes oznámila, že maltské úřady nepovolily vzlétnout malému letadlu Moonbird, které tato organizace spolu se švýcarskou humanitární iniciativou pilotů používá k záchraně uprchlíků ve Středozemním moři.

Kapitán letounu Ruben Neugebauer maltským médiím řekl, že toto letadlo létalo z Malty téměř rok skoro každý den, aby pomáhalo vyhledávat migranty na vratkých člunech u libyjských břehů. 

Minulý týden Malta uzavřela přístavy pro plavidla zahraničních nevládních organizací, jimž nedovoluje vplout, ani vyplout. Zdůvodnila to tím, že dokud běží vyšetřování v kauze lodi Lifeline, nemůže dovolit podobným subjektům využívat její přístavy. Loď Lifeline zadržela Malta minulý týden poté, co jí umožnila zakotvit s asi 230 migranty z Afriky. 

Po čtyřech dnech plavby dorazila dnes do Barcelony loď organizace Proactiva Open Arms se 60 migranty z Afriky. A zatímco běženci se radovali, že konečně přistáli, šéfka mise této lodi Anabel Montesová kritizovala Itálii a Maltu. "Museli jsme plout čtyři dny, než jsem je mohli vyložit, a mezitím jsme nemohli zachraňovat další," řekla Montesová podle deníku El País.

Šedesát migrantů z této lodi, mezi nimiž je 50 mužů, pět žen a pět nezletilých, je 14 národností. Pochází mimo jiné ze Sýrie, Palestiny, Eritreje či Středoafrické republiky. Po vylodění se jich ujal Červený kříž a posléze registrační úředníci. Všichni dostanou povolení k pobytu z humanitárních důvodů na 30 dní a mezi tím mohou žádat o azyl.

Témata:  Malta uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy