Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování meteorologů: Česko sevřela vedra, blíží se silné bouřky

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česko dnes sužují vedra s teplotou až 32 stupňů Celsia. V pátek odpoledne a večer dorazí silné bouřky, varovali meteorologové. V Ústeckém kraji je ode dneška do odvolání zvýšené nebezpečí vzniku požárů.

Výstraha před vysokými teplotami platí do dnešních 19:00 pro oblasti do 400 metrů nadmořské výšky, a to v Praze, Středočeském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také v částech Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje.

V pátek se pak budou hlavně na jihovýchodě republiky vytvářet bouřky, ojediněle i s přívalovými dešti. Výstraha před silnými bouřkami platí v pátek od 12:00 do 21:00 pro jižní polovinu Jihočeského kraje, východní část Vysočiny a Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Přívalový déšť může místy zatopit níže položená místa a sklepy.

Nejvyšší denní teploty budou v pátek 25 až 29, v jihozápadní polovině Čech kolem 23 °C, v 1000 m na horách 20 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Kvůli horku meteorologové doporučují lidem omezit tělesnou zátěž a pohyb na přímém slunci, dodržovat pitný režim a nenechávat děti ani zvířata na přímém slunci, hlavně v autech. 

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě a východě při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy