Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští vojáci čelí obvinění z mučení Středoafričanů

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Paříž - Pět francouzských vojáků čelí obvinění z fyzického týrání dvou Středoafričanů na stanovišti v Bangui v rámci mise OSN začátkem roku 2014.

"S ohledem na závažnost činu, byla pěti vojákům pozastavena činnost. Jedná se o pachatele násilností či o nadřízené, kteří se účastnili násilí a nezastavili ho. Současně začalo disciplinární řízení, které je předpokladem pro každé vyloučení ze sboru," uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení.

Obviněná pětice pochází z pluku námořní pěchoty se základnou u města Mans v západní Francii. Podle agentury AFP se nejedná o aféru se sexuálním podtextem, jak tomu bylo u jiných francouzských příslušníků mise ve Středoafrické republice.

Francouzský prezident François Hollande v květnu ohlásil brzký konec vojenské mise Sangaris, která působí od prosince 2013 ve Středoafrické republice. Poslední francouzští vojáci zemi opustí v prosinci.

Ve Středoafrické republice vypukla občanská válka po převratu z března 2013, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině ledna 2014 ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka.

Témata:  Středoafrická republika Francie Armáda Francie

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy