Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina Anny Frankové se marně snažila dostat do USA, nedostala víza

Anna Franková zřejmě v roce 1942
Anna Franková zřejmě v roce 1942
Foto: annefrank.org

Amsterdam - Amsterodamské muzeum Dům Anny Frankové společně s americkým památníkem holokaustu dnes informovaly o dokumentech, které ukazují, že se otec Anny Frankové dvakrát neúspěšně snažil získat víza do USA a že usiloval také o víza na Kubu.

"Jsem nucen věnovat se emigraci a jedinou zemí, kam bychom mohli jít, jsou Spojené státy," napsal v roce 1941 Otto Frank svému příteli v USA Nathanu Strausovi. Rodina původně žila v Německu, po nástupu Adolfa Hitlera k moci se přestěhovala do Nizozemska.

O vystěhování do USA se Frank začal zajímat přinejmenším v roce 1938. Strausovi sdělil, že tehdy podal žádost na americkém konzulátu v Rotterdamu, kde byly ale všechny dokumenty v květnu 1940 zničeny během nacistického náletu.

I kdyby ke zkáze dokladů nedošlo, bylo by pro rodinu obtížné do USA vycestovat. Spojené státy totiž v době, kdy se do země snažily uchýlit statisíce lidí, vydávaly zhruba 30 tisíc víz ročně, poznamenala AP. 

Nový pokus o získání víza v roce 1941 také ztroskotal, neboť USA na sklonku roku vstoupily do války. Ve stejném roce se Frank pokusil pro rodinu získat vízum na Kubu, což se ale také nepodařilo.

Témata:  II. světová válka historie USA Anna Franková

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy