Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Farmář ve Francii dostal trest za pomoc uprchlíkům. Ústavní soud se ho zastal

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský farmář Cédric Herrou, který byl loni potrestán za pomoc dvěma stovkám migrantů přejít italsko-francouzskou hranici, se dočkal zastání u ústavního soudu. Ten konstatoval, že nelze stíhat nezištnou podporu "neregulérního pobytu", a to s odůvodněním, že jednání na "principu bratrství" patří k hlavním pilířům francouzské ústavnosti.

Farmář byl loni odsouzen k podmíněnému trestu čtyř měsíců vězení. Byl souzen za podporu nelegální migrace a za přechovávání migrantů v opuštěné budově francouzských železnic.

Přes italsko-francouzské hranice do údolí řeky Roya převedl kolem 200 převážně súdánských a eritrejských běženců, některé poté ubytoval u sebe doma a pomáhal jim také v pohybu po Francii.

Francouzský zákon z roku 2012 poskytuje právní ochranu osobám, které migrantům pomáhají "humanitárními a spontánními činy", podle obžaloby ale Herrou tohoto zákona zneužíval. 

Ústavní rada dnes připomněla, že devizou Francouzské republiky je heslo "Svoboda, rovnost, bratrství", z něho vyplývá i svoboda pomáhat druhým z humanitárních důvodů, aniž by se při tom muselo brát v potaz, zda pobyt dotyčných osob je regulérní.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy