Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu bylo popraveno osm teroristů IS, při jejich útoku zahynulo 18 lidí

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Teherán - V Íránu bylo popraveno osm teroristů usvědčených za loňský útok na parlament a teheránské mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního, při kterém zahynulo 18 lidí. Šlo o vůbec první akci sunnitského Islámského státu (IS) na území převážně šíitského Íránu.

O popravách dnes informovalo několik íránských agentur včetně agentury Mízán, specializované na justiční témata. Ze zpráv není jasné, kdy byly popravy provedeny, v zemi se popravuje oběšením.

Írán patří k zemím vykonávajícím trest smrti ve velkém počtu. Čelí za to kritice - loni bylo popraveno 507 osob. Většina z nich byla odsouzena za drogové delikty. Podle Amnesty International se Írán v počtu vykonaných rozsudků smrti na světě řadí hned za nejlidnatější zemi světa Čínu.

Ani v Íránu ovšem není dle agentury AP běžné popravit tolik lidí najednou. Naposledy se tam hromadná poprava konala v roce 2007, kdy bylo oběšeno sedm mužů odsouzených za znásilnění.

Témata:  Írán popravy Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy