Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Česka do Bavorska přichází stále více nelegálních migrantů, tamní ministr je chce zastavit

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mnichov - Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann si postěžoval, že z Česka přichází do největší spolkové země stále více ilegálních imigrantů. Podobná slova znějí i od ředitele unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex.

"Zaznamenali jsme nárůst ilegální migrace přes Českou republiku," řekl Herrmann v rozhovoru v německém nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Děje se tak přesto, že se podle něj spolupráce s českou policií v posledních deseti letech zlepšila.

O tom, že přes Česko přecházejí migranti do Německa, mluvil v dnešním rozhovoru v listu Welt am Sonntag i šéf Frontexu Fabrice Leggeri. Do země se dostane část migrantů, kteří přicházejí takzvanou balkánskou cestou. Většina z nich se ale dostane do Německa ze Slovinska přes Rakousko.

Hermann proto chce, aby Evropská unie začala hlídat hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem. "Aby se omezil příliv (migrantů) ze západního Balkánu, měla by Evropská unie prostřednictvím Frontexu chránit schengenskou hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem," uvedl bavorský politik.

Řekl také, že Bavorsko se zřejmě už příští týden dohodne se spolkovou vládou na tom, aby mohlo na hranici provádět vlastní kontroly. Podle Herrmanna zbývá doladit organizační a právní podrobnosti dohody s Berlínem. Kontroly bude koordinovat nová centrála, kterou největší spolková země minulý týden otevřela v Pasově.

Témata:  uprchlíci Německo Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy