Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovák rozesílal dopisy s radioaktivní látkou, dostal doživotí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Bratislava - Muž z Popradu, který úřadům posílal dopisy kontaminované radioaktivní látkou, dnes dostal u soudu v Bratislavě doživotní trest. Verdikt není pravomocný, obžalovaný se odvolal.

Muž v listopadu 2016 poslal nejméně pět dopisů na soudy, policii či ministerstvo spravedlnosti, ve kterých vyhrožoval soudcům, policistům a prokurátorům. Některé zásilky byly kontaminovány látkou americium, která je nebezpečná hlavně při vdechnutí.

Prokuratura za toto počínání muže obžalovala z terorismu a z přechovávání zakázaných látek.

"Tato záležitost je výjimečná. Toto nebyl planý poplach, zásilky neobsahovaly mouku, ale zcela nebezpečný radioaktivní materiál," citoval portál TVnoviny.sk soudce Specializovaného trestního soudu, který se případem zabýval.

Ještě před obviněním zmiňovaného muže tehdejší slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl, že v zásilkách byla stopová kontaminace nebezpečné látky a že nešlo o "jaderný útok". 

Témata:  Slovensko soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy