Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč mají zebry černo-bílé pruhy?

Zebry
Zebry
Foto: Pixabay

Stockholm – Proč mají zebry pruhy? Vědci z univerzity ve švédském Lundu vyvrátili jednu z nejrozšířenějších teorií, podle níž mají zebří pruhy chladivý efekt.

Mísení horkého a o něco chladnějšího vzduchu podle vědců nevytváří nad srstí chladivé víry, jak se mnozí lidé domnívají. Své závěry zveřejnil tým kolem Susanne Akessonové v odborném časopise Scientific Reports.

Její tým posvítil na teorii, že pruhy mají chladivý efekt. Ten by teoreticky mohl vznikat tím, že tmavé oblasti srsti se zahřívají silněji než světlé. Když se střetne horký vzduch nad tmavými pruhy s chladnějším nad bílými pruhy, měly by podle jedné teze vznikat malé chladivé vzdušné víry.

Vědci ale nezkoumali přímo živá zvířata. Naplnili velké kovové sudy vodou a potáhli je srstí dobytka či koní různých barev. Voda z soudku v černé dobytčí srsti byla nejteplejší a soudky potažené bílou dobytčí srstí byly nejchladnější. Teplota vody v zebrovitých sudech byla někde mezi vodou ze sudu v šedé dobytčí srsti a šedé koňské srsti. Vědci konstatovali, že účinek údajných chladivých vírů nebyl zjištěn.

Teorií i tom, proč mají zebry tak nápadnou srst, existuje mnoho. Podle jedné z nich je pruhy chrání před hmyzem, protože bodavý hmyz, jako jsou například ovádi, se vzorované srsti spíš vyhýbají. Jiní badatelé zastávají tezi, že pruhy dělají dravcům potíže při pátrání po kořisti.

Témata:  zvířata Švédsko vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy