Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO má dva velké problémy - Putina a Trumpa, varuje bývalý vrchní velitel spojeneckých sil

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Kvůli summitu, který se má už za několik dní konat v Bruselu, roste v NATO napětí. Penzionovaný admirál James Stavridis, který působil jako vrchní velitel spojeneckých sil NATO, například hovoří o to, co jsou největší problémy aliance.

James Stavridis pro server Bloomberg sepsal komentář, ve kterém uznává, že v NATO panovaly spory i dříve – například kvůli Afghánistánu a Libyi, i kvůli diskuzi o spravedlivém sdílení zátěže mezi USA a ostatními spojenci.

To, co se děje nyní, je podle něj „zjevná osobní antipatie prezidenta USA vůči alianci obecně a zejména klíčovým vůdcům“. „Nelibost Donalda Trumpa vůči německé kancléřce Angele Merkelové, britské premiérce Theresé Mayové a kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi se zdá být hluboce zakořeněná a nesnesitelná,“ píše admirál.

Podle něj je toto „osobní nepřátelství mezi nejdůležitějšími národními vůdci aliance“ obzvláště nebezpečné v době, kdy Rusko pod vedením Vladimira Putina využívá techniku „hybridní války“ k destabilizaci pobaltských a černomořských národů a využívá kybernetické operace k oslabení demokracie.

Panuje prý také obava, že by Trump mohl na summitu zničit i další vztahy a následně se v přátelském duchu setkat právě s Putinem. Stavridis také připomíná dění na summitu G7 a Trumpovo „objímání se“ se severokojeským vůdcem Kim Čong-unem. „Druhé kolo takového chování upevní v Evropě názor, že prezident je nenapravitelný a nespolehlivý partner, což povede k jedné z nejhlubších krizí za 70 let existence aliance,“ vysvětluje.

Obzvláště nebezpečná je podle něj osobní náklonnost a obdiv, který Trump k Putinovi chová. Američtí spojenci se podle bývalého velitele sil NATO obávají, že během nadcházející schůzky s Putinem může Trump udělat mnoho ústupků.

Jako příklad uvádí stažení velkého počtu amerických sil z Evropy nebo zastavění výcviku na východních hranicích aliance, protože podle Ruska jsou manévry „provokativní". „A když si vzpomenete na to, že Trump slíbil, že pozastaví cvičení s Jižní Koreou, je zřejmě strach velmi oprávněný, píše Stavridis.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy