Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otravy novičokem v Británii? Policie tápe, přiznala dvě alarmující skutečnosti

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Amesbury - V jihozápadní Anglii došlo již je dvěma případům otravy novičokem a vyšetřovatelé jsou bezradní. Nelze zaručit, že se na území Anglie nenacházejí další stopy této nervově paralytické látky. Navíc se vůbec neví, kdo konkrétně za otravami stojí.

V březnu byl novičok použit ve městě Salisbury k útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba se zotavili.

Před necelými dvěma týdny se novičokem ve městě Amesbury, nedaleko Salisbury, otrávil Brit Charlie Rowley a jeho partnerka Dawn Sturgessová. Testy potvrdily, že se s ní dostali do kontaktu rukama. Sturgessová zemřela, zřejmě byla vystavena vysoké dávce jedu. Rowley v úterý nabyl vědomí, zůstává ale v kritickém stavu.

"Moc rád bych před vás předstoupil a prohlásil, že jsme identifikovali a dopadli osoby, které jsou (za případy otravy) zodpovědné, a že jsme si naprosto jistí, že v zemi nezůstaly již žádné stopy po nervové látce. Krutou realitou ale je, že v tuto chvíli nemůžeme žádná taková ujištění a záruky poskytnout," prohlásil dnes šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu.

Je podle něj možné, že se nikdy nepodaří s určitostí prokázat spojitost mezi smrtí Sturgessové a otravou Skripalových.

Témata:  Velká Británie novičok policie Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy