Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump žádá státy NATO, aby zvýšily výdaje na obranu na 4 procenta

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Brusel - Americký prezident Donald Trump na summitu NATO vyzval spojence, aby zvýšili výdaje na obranu na čtyři procenta HDP.

Bulharským novinářům to dnes v Bruselu řekl bulharský prezident Rumen Radev. Následně Trumpova slova potvrdil i nejmenovaný představitel Bílého domu, uvedla agentura Reuters.

Lídři zemí NATO se v září 2014 na summitu ve Walesu zavázali, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly zatím jen dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) v jednotlivých zemích. Donald Trump státy NATO již několikrát kritizoval za jejich nedostatečné vojenské rozpočty.

"Prezident Trump, který mluvil jako první, se zmínil o tom, že by nemělo být dosaženo jen dvou procent (výdajů na obranu), ale hovořil o novém cíli, kterým jsou čtyři procenta," prohlásil prezident Radev. Podle Bílého domu nešlo v případě Trumpových slov o žádný "formální návrh", americký prezident se jen snažil státy NATO těmito slovy přimět k větším armádním výdajům.

"Zaměřil bych se na to, na čem jsme se shodli. A dohodli jsme se, že zvýšíme výdaje na obranu na dvě procenta. S tím bych začal," reagoval generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na Trumpova slova o zvyšování výdajů na obranu na čtyři procenta.

Jak Stoltenberg uvedl, po čtvrt století země miliardy v obranných rozpočtech škrtaly, nyní přidávají. Všichni spojenci podle něj začali v posledních letech výdaje na obranu zvyšovat. "Více zemí vydává na obranu dvě procenta HDP, v loňském roce došlo k vůbec největšímu nárůstu," řekl šéf NATO. A ty státy, které této hodnoty zatím nedosáhly, pak podle Stoltenberga představily plány, jak postupně závazek ze summitu ve Walesu splnit.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy