Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ Evropy nešetří kritikou: Čeští komunisté se vrací k vládě jako zprostředkovatelé moci

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Brusel - Na noční vyslovení důvěry české menšinové vládě ANO a ČSSD podporované KSČM reaguje europarlament. Podle předsedy Evropské lidové strany (EPP) Manfreda Webera je smutné, že se komunisté dostávají zpátky k politickým pozicím. Kritika na adresu Česka se snesla také od agentury AFP.

"Je velmi smutné, že se komunisté poprvé od roku 1989 dostávají zpátky k rozhodujícím politickým pozicím. Odpovědná je za to nová vláda. Žádáme premiéra Babiše, aby vnesl do tohoto politického kroku transparentnost a řekl veřejnosti, co za to komunisté dostanou," řekl Weber, kterého například server Politico označuje za nejvlivnějšího europoslance.

Agentura AFP píše, že jde o první českou vládu s podporou komunistů od pádu železné opony v roce 1989 a připomíná, že Babiš čelí obviněním z dotačního podvodu. KSČM je otevřeně proruskou stranou a proti NATO a podporu vládě poskytla "výměnou za posty ve veřejných podnicích".

Server britského deníku The Guardian vydal článek s titulkem "Čeští komunisté se vrací k vládě jako zprostředkovatelé moci". "Ačkoli strana formálně zůstane mimo koalici, dohoda znamená návrat jejího vlivu a odpovědnosti poprvé od sametové revoluce z roku 1989, která ukončila 41letou vládu komunistů v bývalém Československu," napsal The Guardian.

Témata:  vláda Andrej Babiš Manfred Weber média

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy