Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř si stěžuje na vězení v JAR: Jsem jak zvíře v kleci, nutí mi africké jídlo

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř podal několik stížností jihoafrickým úřadům. Prý se ho snaží zabít tím, jaké podmínky mu vytvořily ve věznici.

Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013. V roce 2016 byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami. 

Server The South African dnes napsal, že Krejčíř si nově stěžuje, že mu byl zabaven počítač a nemůže se Skypem spojit s rodinou. Krejčíř také tvrdí, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních. "Drží mne ve zvířecích podmínkách, žádná lidská bytost si nezaslouží být zavřena v kleci," citoval Krejčíře server Times Select.

Na lůžku prý má nekvalitní matraci, z níž ho bolí záda, a nesnáší africké jídlo, které mu dávají. 

"Přestože jsem Východoevropan, jsem nucen jíst jídlo, které je vždy studené a většinou určené pro lidi zvyklé na africkou stravu... Nemám náležitou zdravotní péči pro své četné zdravotní problémy, mezi nimiž jsou potíže dýchacího a pohlavního ústrojí a také nález na kůži, který nebyl diagnostikován," citovaly jihoafrické servery z Krejčířových stížností.

Letos jihoafrický soud rozhodl, že Krejčíř může být Česku předán, ovšem konečné slovo o případném vydání bude mít jihoafrický ministr spravedlnosti Michael Masutha.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy