Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vyhostilo do Turecka bývalého bývalého bodyguarda bin Ládina

bin Ládin, Usáma
bin Ládin, Usáma
Foto: news.com

Berlín - Německo vyhostilo bývalého osobního strážce šéfa teroristické organizace Al-Káida Usámy bin Ládina. Do Tuniska byl deportován dnes ráno.

Mluvčí německého ministerstva vnitra potvrdila, že vyhoštěný muž byl předán tuniským úřadům. Tunisan přitom zjevně vydán být neměl, protože soud ve čtvrtek rozhodl o zatímním zákazu jeho deportace. To se však příslušné úřady dověděly pozdě.

Sami A. byl podle informací z německých bezpečnostních složek deportován dnes kolem 7:00 SELČ. Podle deníku Bild, který o deportaci informoval jako první, byl 42letý Tunisan brzy ráno na letiště tajně převezen v nenápadné dodávce značky Volkswagen z vydávací věznice ve vestfálském Bürenu. Až do poslední vteřiny údajně panovaly obavy, že deportace by se nemusela podařit.

Sami A. se proti svému chystanému vydání bránil u správního soudu v Gelsenkirchenu. Ve čtvrtek soud rozhodl, že Sami A. zatím vydán být nemůže, protože není k dispozici diplomaticky závazné ujištění ze strany tuniské vlády, že Tunisanovi nehrozí v případě návratu do vlasti mučení.

Vyhoštěn byl Sami A. nakonec díky tomu, že soud v Gelsenkirchenu odeslal své čtvrteční rozhodnutí Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) faxem až dnes v 8:27 SELČ. To už byl Tunisan dávno v letadle.

Témata:  Německo Usáma bin Ládin Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy