Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump brexit neřeší, s Británií chce obchodovat nadále

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Americký prezident Donald Trump dnes poděkoval britské premiérce Therese Mayové, že na summitu NATO podpořila jeho požadavek na sdílení nákladů na obranu. Zároveň Londýnu slíbil, že bude moci s USA po brexitu obchodovat.

Trump v Bruselu kritizoval státy, které vydávají méně než dvě procenta HDP na zbrojení. Všichni členové aliance zopakovali, že tento závazek splní do roku 2024, jak se v roce 2014 dohodli. To se týká i České republiky, která prozatím investuje do armády zhruba jedno procento HDP.

Stejně jako na summitu NATO, i dnes Trump zopakoval, že výstavba plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, je tragédií. Poukázal přitom opět na skutečnost, že Německo na jedné straně žádá ochranu před Ruskem a na druhé Moskvě hradí miliardy za energie.

Trump nicméně ujistil, že americké závazky vůči Evropě platí. Na dotaz, zda je výhodné mít v Evropě americké vojáky, prezident odpověděl, že záleží na tom, kde jsou rozmístěni. "Ale má to psychologické i vojenské přínosy," dodal o americké vojenské přítomnosti na kontinentě.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru s bulvárním listem The Sun kritizoval plán Mayové na budoucí vztahy s EU.

"Cokoli uděláte, bude to v pořádku," řekl Trump na dnešní společné tiskové konferenci s Mayovou. Dodal, že americká vláda plně respektuje vůli Britů vládnout si sami.

Trump listu The Sun řekl, že brexitový plán je špatný a že neumožní uzavřít budoucí obchodní dohodu mezi USA a Británií. Na tiskové konferenci s Mayovou ale prohlásil, že po debatě s premiérkou a jejími experty si je jistý, že nebude problém obchodní dohodu mezi Washingtonem a Londýnem uzavřít.

Mayová v této souvislosti doplnila, že Británie po vystoupení EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi.

Témata:  Donald Trump Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy