Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státy ON se dohodly na paktu o migraci

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Více než 190 zemí světa schválilo v pátek podobu globálního paktu o migraci.

Cílem této nezávazné dohody, která bude oficiálně přijata na ministerské schůzce letos v prosinci v marocké Marrákeši, je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi.

Z jednání o globálním paktu o migraci se v loňském roce stáhly Spojené státy, protože podle nich je pakt neslučitelný s migrační politikou Washingtonu. Kromě nich odsouhlasilo konečnou podobu všech 192 členských zemí OSN.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres, předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák a řada dalších představitelů vyzdvihli dojednání první globální dohody, která řeší migrační problematiku. "Migrace je fakt. Existuje po staletí. A další staletí existovat bude," prohlásil Lajčák. "Nikdy jsme ale neměli nástroj, který by nám pomáhal tento proces řídit," dodal.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) migrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy