Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý v otázce sankcí proti Íránu nemají podporu

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - USA jsou více než kdykoliv předtím izolovány v otázce sankcí proti Íránu, a to i mezi svými spojenci. Řekl to dnes v prohlášení zveřejněném ve státní televizi íránský prezident Hasan Rúhání

"Dnes se nacházíme v situaci, kdy jsou Spojené státy izolovanější než kdy dříve v otázce sankcí (proti Íránu). Nezákonné akce Ameriky ji izolovaly dokonce mezi jejími spojenci, jak právě vidíme," citovala Rúháního agentura Reuters.

Teherán uzavřel v roce 2015 se šesticí mocností USA, Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko dohodu, v níž se zavázal k ověřitelnému omezení svého jaderného programu výměnou za postupné zrušení ekonomických sankcí. Americký prezident Trump ale dohodu považuje za špatnou a letos v květnu oznámil, že USA od ní odstupují a vůči Íránu obnoví sankce.

Ostatní signatáři dohodu chtějí zachovat, ale Írán si klade podmínky, pokud se má dohodou dále řídit. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v červnu nařídil zahájit přípravy na obnovu obohacování uranu, pokud se nepodaří dohodu udržet při životě.

Témata:  Írán Hasan Rúhání USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy