Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří ledovec se řítí na vesnici v Grónsku, začala evakuace

Ledovec, ilustrační fotografie
Ledovec, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Innaarsuit (Grónsko) - Grónskou obec Innaarsuit ohrožuje obří ledovec, který připlul k jejím břehům. Ve vesnici vyvolal paniku a úřady nařídily části obyvatel evakuaci.

Osada na severozápadním pobřeží Grónska, v níž žije asi 170 obyvatel, se obává rozpadu ledovce, který by mohl způsobit katastrofální záplavy. Informovalo o tom v pátek dánské vydání listu The Local.

"Bojíme se, že by se části ledovce mohly odtrhnout a vyvolat vlny, které by způsobily ve vesnici povodeň," řekla dánské tiskové agentuře Ritzau představitelka grónské policie Lina Davidsenová. Jeden menší úlomek ledovce již spadl do moře. V regionu má navíc pršet, což zvyšuje riziko drolení ledovce.

Ledovec byl poblíž osady spatřen poprvé ve čtvrtek a místní úřady následně vyhlásily stav pohotovosti. Podle agentury Ritzau byli ale v ostrovní osadě Innaarsuit zatím evakuováni jen ti lidé, jejichž domy stojí na výběžku ostrova nejblíže ledovci.

"Ledovec je stále poblíž vesnice a policie nyní diskutuje o tom, jaký postup zvolit dál," sdělil agentuře AFP grónský policejní šéf Kunuk Frederiksen.

Ledovec se nyní pravděpodobně zasekl o mořské dno a přestal se pohybovat. Osada Innaarsuit doufá, že silný vítr opět s ledovcem pohne a odežene ho daleko od břehu, napsal britský list The Independent.

Témata:  Grónsko ledovec

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy