Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se obává vývoje konfliktu v Sýrii

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem varoval před zásahem syrské armády v provincii Idlib.

Operace v Idlibu by podle Erdogana mohla zmařit úsilí o vyřešení konfliktu, jak bylo stanoveno v loňské dohodě v kazašské metropoli Astaně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký tureckému prezidentovi.

Prezidenti spolu mluvili jen pár dní poté, co syrská vláda vztyčila státní vlajku ve městě Dará v oblasti na jihozápadě země. Město i stejnojmennou provincii ovládali dlouhé roky povstalci. Erdogan prý v telefonátu vyjádřil obavy v souvislosti se zacházením s civilisty v dobyté oblasti.

"Prezident Erdogan zdůraznil, že útoky na civilisty v Dará jsou znepokojivé, a řekl, že jestliže režim v Damašku zaútočí podobným způsobem na Idlib, tak podstata dohody z Astany může být naprosto zničena," uvedl turecký zdroj.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy