reklama

Sérii vzpomínkových a pietních akcí zahájil Erdogan účastí na modlitbách se čtením z koránu v mešitě v Ankaře. Hlava úřadu pro náboženské záležitosti Ali Erbas se modlil za 250 zabitých a téměř 2200 zraněných během potlačování převratu. Řekl, že tito lidé se postavili proti "zrádcům, kteří jsou figurkami cizích mocností". Zabito bylo i nejméně 35 údajných iniciátorů puče. Erdogan recitoval verše v arabštině.

"Nezapomeneme na 15. červenec (2016) a nedovolíme, aby byli (zabití protivníci pučistů) zapomenuti," řekl Erdogan během setkání s příbuznými 250 obětí bojů proti pučistům.

Večer v 18:00 místního času (20:00 SELČ) má Erdogan pronést v Istanbulu projev poblíž mostu, který pučisté před dvěma roky dostali pod kontrolu a kde zabili desítky lidí, kteří se proti nim postavili.

Dva roky po krvavých událostech, jejichž cílem bylo jeho svržení, byl Erdogan letos zvolen na další pětileté funkční období a jeho pozice se díky zavedení prezidentského systému, schváleného loni v referendu, ještě významně posílila. Moc je od nynějška výrazněji soustředěna v rukou prezidenta, který může po zrušení funkce premiéra sestavovat vládu podle libosti, vydávat dekrety a stanovovat rozpočet.