Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chicagu po zastřelení černocha vypukly pouliční protesty. Policie zveřejnila VIDEO

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Chicago - Policie v americkém městě Chicago má po zastřelení muže obavy z pouličních protestů. Rychle proto zveřejnila videozáznam, který dokládá, že 37letý Harith Augustus byl ozbrojen.

K incidentu došlo v sobotu, záznam byl zveřejněn mimořádně rychle už v neděli. 

Policisté na pěší hlídce chtěli muže vyslechnout, protože se jim zdálo, že je ozbrojený. Na videu jsou vidět čtyři policisté, jak se k muži blíží. Jeden z nich ukazuje na jeho pas a muž se vzdaluje. Pod jeho vlající košilí kamera zabere pistoli. Později je vidět, jak se snaží vzít něco u svého pasu. Pistoli ale z pouzdra nevytáhl a nestřílel.

Chicagský policista Eddie Johnson řekl, že Augustus měl povolení k držení zbraně, vyšetřovatelé ale nenašli žádnou dokumentaci, že má oprávnění držet skrytou zbraň.

Krátce po sobotní střelbě se na ve městě shromáždil nespokojený dav a pustil se do potyček s policisty, kteří oblast uzavřeli. Demonstranti házeli láhve a kameny a jeden z nich vyskočil na střechu policejního auta. Příslušníci bezpečnostních sil reagovali obušky, aby dav zastavili.

V roce 2015 vypukly v Chicagu protesty poté, co bylo zveřejněno video, na němž je vidět, jak bělošský policista Jason Van Dyke v roce 2014 šestnáctkrát vystřelil na 17letého černošského mladíka Laquana McDonalda. Van Dyke byl obviněn z vraždy. McDonaldova smrt vedla k propuštění policejního šéfa města a k sérii reforem, jejichž cílem bylo předcházet propříště podobným policejním zákrokům.

Témata:  policie USA Chicago USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy