Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie hodlá navrhnout zrušení sankcí EU vůči Rusku, oznámil v Moskvě Salvini

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes při návštěvě Moskvy prohlásil, že hodlá navrhnout členským státům EU, aby odvolaly hospodářské sankce proti Rusku. Ty byly uvaleny v roce 2014 kvůli anexi Krymu a podpoře proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

"Podle nás sankce nepřinášejí žádný užitek, (neprospívají) ani italské ekonomice," řekl Salvini. "S Ruskem už jsme obnovili dobré vztahy v kultuře, obchodu, průmyslu a v otázkách bezpečnosti. V průběhu letošního roku chceme v Bruselu navrhnout, aby tato neúčinná politika byla přezkoumána," dodal italský ministr.

Salvini podle italské agentury ANSA také poznamenal, že nevylučuje, že Itálie by mohla v případě schvalování dalšího prodloužení sankcí proti Rusku využít i práva veta. Řím by však takový krok zvážil jako poslední možnost, své evropské partnery podle Salviniho chce přesvědčit argumenty.

Brusel ukončení sankcí v březnu 2015 svázal s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Rusko v reakci na kroky EU a dalších západních zemí schválilo odvetná opatření na dovoz některých potravin z těchto států.

Témata:  protiruské sankce Rusko Itálie Matteo Salvini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy