Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodloužení smlouvy START? Podle Putina je třeba nejdřív vyjasnit sporné otázky

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Helsinky/Moskva/Washington - Rusko je podle prezidenta Vladimira Putina ochotné prodloužit platnost smlouvy o jaderném odzbrojení známou jako Nový START, nejdříve ale chce vyjasnit některé sporné otázky z tohoto ujednání.

"Ujistil jsem prezidenta Trumpa, že Rusko je připravené tu smlouvu rozšířit, prodloužit ji. Napřed se ale musíme dohodnout na jistých detailech, protože máma na americké partnery nějaká otázky," řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi Fox News. "Myslíme si, že zcela neplní smlouvu, ale to je na expertech, aby to rozhodli," dodal.

Začátkem 90. let uzavřely obě jaderné velmoci dvě dohody známé jako START, které vedly k podstatnému snížení stavu strategických jaderných arzenálů. START 1 snížoval počet hlavic na obou stranách na 6000, druhá z dohod pak jejich počet snížila ještě zhruba o polovinu.

Další redukci o 50 procent pak přinesla zatím poslední z americko-ruských odzbrojovacích dohod, podepsaná v dubnu 2010 v Praze a známá jako Nový START.

Trump se dnes sejde s představiteli Kongresu USA. Oznámil to Bílý dům, obsah jednání a ani účastníky ale neupřesnil. Agentura Reuters poznamenala, že Trumpa řada zákonodárců z řad demokratů i republikánů kritizují, neboť podle nich na pondělním summitu s Putinem nedokázal hájit zájmy Spojených států.

Nejvíce kritizovaným bodem summitu se stalo Trumpovo prohlášení na tiskové konferenci, že nevidí žádný důvod, proč by Rusko do amerických prezidentských voleb v roce 2016 zasahovalo. Tím podle demokratů i řady republikánu vyslovil nedůvěru v americké tajné služby, které o ruském vměšování nepochybují.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump smlouva START

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy