Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump to pořádně schytal. Vedle Putina byl ponížený a slabý, píše Time

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

New York - Americký prezident Donald Trump na pondělní společné tiskové konferenci s ruským protějškem Vladimirem Putinem mimo jiné uvedl, že nevidí žádný důvod, proč by Rusko zasahovalo do prezidentských voleb v USA v roce 2016. Popudil tím demokraty, ale i mnohé republikány. Časopis Time v komentáři dnes uvedl, že Trump vypadal vedle Putina ponížený a slabý.

List The New York Times si všímá rovněž Trumpova prohlášení, že "nemá důvod nevěřit prezidentu Vladimiru Putinovi, když říká, že se Rusové nesnažili volby v roce 2016 ovlivnit". Americký prezident ale pokračoval ještě dál - odsoudil vyšetřování ministerstva spravedlnosti ohledně vazeb své kampaně na Rusko a označil ho za "katastrofu pro naši zemi" a agenta FBI, který o vyšetřování svědčil před Kongresem, označil za "hanbu pro naši zemi".

"Namísto toho, aby bránil Spojené státy proti těm, kteří by je mohli ohrozit, zaútočil na své vlastní občany a instituce. Namísto toho, aby se postavil Putinovi, protivníkovi s dobře zdokumentovanými záznamy o jeho krocích proti USA, bez jakýchkoli výhrad ho chválil," komentoval summit The New York Times. 

"Ti, kdo znají prezidenta Trumpa dlouhá desetiletí, dosvědčí, že bývalý realitní magnát z New Yorku se nejvíce ze všeho obává dvou věcí: být ponížený a vypadat slabě. Na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se mu přihodilo obojí," uvedl k pondělní schůzce časopis Time.

I když se setkání konalo na neutrální půdě ve Finsku, Putin podle amerického časopisu řídil následnou tiskovou konferenci, jako by byl hostitel. Hovořil jako první, jako první vyzval novináře k položení otázky. Během 46minutové tiskové konference Trump nijak nekritizoval ruskou anexi Krymu, nezmínil údajné zapojení Moskvy do použití nervového plynu na britském území a žádná kritika nezazněla ani ohledně pokusů Ruska zasahovat do prezidentských voleb v roce 2016. "Trump nebyl na summitu v Helsinkách nikde vidět a prezident z toho nemůže vinit nikoho jiného než sebe," uzavřel americký časopis.

Nad Trumpovým chováním se pozastavil i server Politico. "Prezident označil svou pondělní schůzku s ruským prezident Vladimirem Putinem za krok směrem ke světlejší budoucnosti, světové společenství to ale hodnotí jinak: Summit v Helsinkách byl ukázkou existence nového světového řádu," napsal. Trump totiž během své týden trvající cesty po Evropě celkově kritizoval americké přátele a označoval je za "nepřátele"(například v případě Evropské unie) a Rusko naopak vyzdvihoval jako natolik významné, že může soupeřit s USA.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy