Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský tisk má jasno: Vítězem je Putin, mlčení Trumpa k Ukrajině bylo ostudné

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Londýn - Podle britského tisku je vítězem pondělního summitu USA-Rusko prezident Vladimir Putin. Levicový list The Independent dokonce napsal, že v Helsinkách možná zazněl startovní výstřel k závodu o demontáž současného světového řádu.

"V diplomatické hře mezi zkušeným a bojem zoceleným šachovým mistrem a mužem bez schopnosti soustředit se na šachy může být jen jediný vítěz," napsal v komentáři The Independent. "Není třeba být příliš melodramatický, ale člověk se musí ptát, zda tento summit nebyl startovním výstřelem k závodu o demontáž světového řádu posledních sedmi desítek let," dodal.

Tisková konference Trumpa a Putina byla podle listu The Guardian plná úsměvů. "Putin dokonce Trumpovi dal fotbalový míč... Americký prezident dal ale ruskému vůdci daleko větší dárek," napsal britský list. Témata jako Ukrajina, ruské vměšování do amerických voleb, kybernetické útoky či útok na Skripalovy v jihoanglickém Salisbury hrály při jednání jen podružnou roli. Ruský prezident se tak podle listu stal "velkým vítězem" summitu, neboť se do Moskvy ve sporných otázkách vrací pod daleko menším tlakem než kdy dřív.

"O tom, na čem se Donald Trump a Vladimir Putin dohodli v dvouhodinovém soukromém rozhovoru, nevíme nic. Chvála, jakou Trump pěl na bývalého agenta KGB na veřejnosti, byla ale dostatečně ohromující," napsal v komentáři The Financial Times.

"Mlčení Trumpa k Ukrajině bylo ostudné. Asi nejvíce znepokojivé ale byla neochota amerického prezidenta bránit svou vlastní zemi, když byl dotázán, zda si myslí, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb. Je těžko představitelné, že by byť jediný z jeho předchůdců zastával tak proruskou politiku," píše The Times, podle kterého zanechal summit v Helsinkách nepříjemnou pachuť, "jejímž cílem je iritovat Západ".

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Velká Británie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy