Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Štrasburku potrestal Rusko za vraždu Politkovské. Rodina novinářky má dostat odškodné

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Štrasburk/Moskva - Rusko řádně nevyšetřilo případ vraždy známé kritičky Kremlu Anny Politkovské, musí proto rodině novinářky zaplatit odškodné ve výši 20.000 eur (přes 500.000 Kč). Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

V případu došlo podle soudu k porušení článku 2 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který hovoří o právu na život. "Soud zjistil, že zatímco úřady nalezly a odsoudily skupinu mužů, kteří přímo provedli nájemnou vraždu Politkovské, nepodařilo se jim podniknout přiměřené vyšetřovací kroky, aby nalezly osobu či osoby, které vraždu přikázaly," napsal soud ve svém tiskovém prohlášení. 

Stížnost ke štrasburskému soudu podaly matka, sestra a dvě děti zavražděné Anny Politkovské. Soud nyní nařídil Rusku, aby jim zaplatilo odškodné.

Politkovská se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska. Vrah ji zastřelil 7. října 2006, v den 54. narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina. Dva hlavní pachatele dostali v roce 2014 doživotí, objednavatel činu ale doposud znám není.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva Anna Politkovská Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy