Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co Trumpovi při setkání s Putinem opravdu šlo? Experti mají svou teorii

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Moskva - Přesný obsah rozhovoru mezi americkým a ruským prezidentem na pondělním summitu v Helsinkách není znám, ruský deník Nězavisimaja gazeta se nicméně domnívá, že USA se snažily dostat na svou stranu Moskvu v konfrontaci s Íránem a Čínou.

Vladimir Putin a Donald Trump v uvítacích řečech hned sdělili, o čem budou na historickém setkání hovořit, a ukázalo se, že na pořadu jednání budou všechna "bolestivá místa" světa. "Ovšem šéf Bílého domu do seznamu připsal i téma Číny, což experti hodnotí jako přání získat v Putinovi partnera v obchodních válkách," poznamenal list.

Trumpova zmínka při této příležitosti o Číně a o společném příteli Si (Ťin-pchingovi) podle deníku vede k závěru, že americký prezident přijel do Helsinek i proto, aby si zajistil podporu ruského partnera v omezování ambicí Pekingu. 

"Myslím, že Trump už dávno dospěl k závěru, že hlavní výzvou pro Spojené státy nejen v obchodní, ale i v geopolitické oblasti je Čína," míní ředitel moskevského střediska Carnegie Dmitrij Trenin. "Při tomto pohledu na věci by Rusko mělo být (pro Trumpa) důležitým potenciálním partnerem. Nemyslím si však, že se s tím (Trump) dostane někam daleko. Nepředpokládám a ani si neumím představit, že by Rusko vstoupilo do nějakých dohod nebo jednání s USA o tom, jak omezit nebo řídit vzestup Číny," řekl expert.

"Mám dojem, že Donald Trump přijel na summit s téměř nulovým zájmem o témata Sýrie, Ukrajiny, 'ruského vměšování', kontroly zbrojení," řekl k tomu politolog Maxim Sučkov. Podle něj Trump jel do finské metropole koncepčně zaměřený na "čínské téma" a jakékoli ujednání s Putinem, byť trochu přimyšlené, si prezident USA spojuje s možností získat v ideálním případě Rusko na svou stanu ve sporu supervelmocí 21. století. Nebo v alternativním případě zajistit si "neutralitu" Moskvy.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy