reklama

Obama hovořil při příležitosti 100. výročí narození zesnulého jihoafrického bojovníka proti apartheidu a nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandely. Podle agentury AP šlo o Obamův nejvýznamnější projev od chvíle, co není ve funkci.

Exprezident řekl, že každým dnem jsou titulky zpráv více znepokojující, až z toho "jde hlava kolem". O svém nástupci Donaldu Trumpovi se přímo nezmínil, vymezil se ale proti Trumpově politice, když hovořil o zachování myšlenek Mandely, jakými byly demokracie, různorodost a dobré vzdělání pro všechny.

"Jsme svědky toho, jak většina světa hrozí návratem k nebezpečnějšímu a brutálnějšímu způsobu dělání byznysu," řekl Obama. "Politika strachu, nesnášenlivosti a omezování je na vzestupu, a to tempem, které bylo jen před několika lety nepředstavitelné... Ti, kteří jsou u moci... se snaží podlomit všechny instituce, které dávají demokracii její význam," zdůraznil exprezident.

Jeho slova se setkala s potleskem davu asi 14.000 lidí, kteří se shromáždili na kriketovém stadionu v Johannesburgu, kde se projev konal.

"Pouze tím, že tu stojí, vzdává hold Nelsonu Mandelovi. Obama výmluvně kárá Trumpa," uvedl profesor mezinárodních vztahů na Witwatersrandské univerzitě v Johannesburgu John Stremlau. Podle něj byl projev dobře načasován vzhledem k tomu, že Mandelovy ideály v USA a jinde ve světě "čelí útoku". "Včera spolu byli na pódiu Trump a Putin. Dnes vidíme oponující tým: Obamu a Mandelu," zdůraznil Stremlau.