Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poškozená budova v centru Prahy se dál bortí, na hasiče spadly trosky

V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí
V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Při záchranných pracích v domě v Mikulandské ulici v centru Prahy spadla dnes večer na jednoho z hasičů část stropní konstrukce. Hasiči zásah přerušili, budovu vyklidili a zkoumají ji znovu se statikem.

"Máme zhruba polovinu plochy odklizenou. Při nejbližší příležitosti necháme to suťovisko takzvaně vydýchat, aby se odstranily pachy a znovu to necháme přečuchat psy," řekl velitel zásahu Oldřich Klegr. Tři psi již dříve určili, že by pod sutinami měli lidé být.

Hasiči budovu stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. "Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv," dodal Klegr.

Hasiči si udělali v místě zásahu dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. 

Tři zachráněné dělníky hasiči vyprostili ještě před polednem, tedy v prvních hodinách zásahu. Stav jednoho z nich byl velmi vážný, záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dalších dvou dělníků je středně těžký.

Témata:  Praha zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy