reklama

Ve městě Masaya během tříměsíčních protestů vyrostly barikády, podobně jako na jiných místech země. Před třemi týdny odpůrci prezidenta v tomto městě oficiálně vyhlásili nezávislost a ustavili samosprávu. Od té doby se vládní jednotky snaží opevnění ve městě prolomit, naposledy v neděli tam zemřelo při střetech asi 12 lidí.

Podle španělské deníku El País dnes ráno asi 2000 ozbrojenců zablokovalo přístup do města Masaya. Agentura AP dnes informovala, že ve městě se od ranních hodin místního času ozývá střelba. Podle deníku El País se vláda bude snažit město dobýt do čtvrtka, na kdy připadá 39. výročí revoluce, která svrhla diktaturu a která vynesla poprvé k moci Daniela Ortegu. Město Masaya bylo tehdy baštou Ortegových revolucionářů.

Cílem nynějších protestů, které vypukly původně jako demonstrace proti vládní penzijní reformě, je odstoupení Ortegovy vlády a uspořádání nových voleb. Ortega (72) je prezidentem nyní 11 let a jeho manželka je půldruhého roku viceprezidentkou. Ortegův mandát vyprší v lednu 2022.

Ortegova žena Rosario Murillová v pondělí označila protesty za "teroristický plán a pokus o převrat, podporovaný falešnou národní a mezinárodní mediální kampaní". 

Neúspěšně se o dialog snažila katolická církev, podle níž ale vláda "není ochotná vést politický dialog". V pondělí vydalo 13 zemí Latinské Ameriky společné prohlášení, v němž vyzvalo k uspořádání svobodných voleb v Nikaragui. K zastavení násilí v Nikaragui v pondělí vyzval i generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Podle Meziamerického soudu pro lidská práva (CIDH) zemřelo při protestech v Nikaragui za tři měsíce na 264 lidí, podle nikaragujského sdružení pro lidská práva je obětí 351.