Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvacetiletá žena zabila novorozence paličkou na maso, soud jí snížil trest

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Praha - Za vraždu novorozené dcery si mladá žena z Plzně odpyká 15 let vězení. Původní trest jí dnes o čtyři roky snížil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl jejímu odvolání.

Verdikt je pravomocný. Dívka těhotenství tajila a po porodu v bytě uhodila hlavičkou dítěte dvakrát o roh sprchového koutu, bodla ho nožem do krku a šíje a několikrát ho udeřila do hlavy paličkou na maso.

"Deliktu se dopustila víceméně z hlouposti. Rozhodně se nejedná o profesionální kriminálnici, která by se na to předem připravovala," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Zdůraznil, že dívka je nezralá a nemá dostatek rozvahy, takže situaci, do které se dostala, vyřešila naprosto jinak, než měla.

Ženě hrozilo 15 až 20 let vězení. "Trest při horní hranici sazby je v jejím případě nepřiměřeně přísný," zdůvodnili soudci, proč se rozhodli potrestání zmírnit. Zároveň ale připustili, že způsob spáchání tohoto činu - tedy využití několika různých vražedných mechanismů - se vymyká obdobným případům vražd novorozenců, kdy matky svým dětem zpravidla buď neposkytnou pomoc, nebo je udusí či uškrtí.

Témata:  krimi vražda soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy