Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres chce zastavit Trumpovu celní politiku

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - V Kongresu USA roste nespokojenost s tím, že se administrativa prezidenta Donalda Trumpa při řešení obchodních sporů spoléhá na uvalování cel. Jeden z klíčových republikánských senátorů pohrozil, že bude prosazovat právní úpravu, která omezí prezidentské pravomoci v oblasti zahraničního obchodu.

"Pokud bude administrativa pokračovat ve svém chybném a lehkomyslném spoléhání na cla, začnu pracovat na prosazení obchodních právních předpisů omezujících obchodní pravomoci prezidenta," uvedl republikánský předseda finančního výboru Senátu Orrin Hatch. 

Někteří jeho republikánští kolegové v Senátu, například Bob Corker, Pat Toomey či Jeff Flake, nyní podle serveru CNBC prosazují hlasování o právní úpravě, která by vyžadovala souhlas Kongresu s uvalením cel z důvodu ochrany národní bezpečnosti.

K březnovému zavedení cel na ocel a hliník využil Trump americký zákon z roku 1962, který umožňuje prezidentovi uvalit cla v případě, že dovoz ohrožuje národní bezpečnost. V květnu pak začala americká vláda vyšetřovat, jaký má na národní bezpečnost vliv dovoz automobilů, což by mohlo vést k zavedení dalších cel. Dnes navíc oznámila, že obdobné vyšetřování zahájila také u dovozu uranu.

Demokratický senátor Doug Jones a jeho republikánský kolega Lamar Alexander dnes podle agentury AP uvedli, že příští týden představí právní úpravu, která by pozastavila nynější vyšetřování dovozu automobilů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Donald Trump clo

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy