Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Basketbalová hvězda zachraňuje migranty ve Středomoří, spolupracuje s neziskovkami

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Barcelona - Do záchrany uprchlíků ve Středomoří se pustil i basketbalista Marc Gasol. Podílel se například i na úterní záchraně ženy, kterou u libyjských břehů z trosek plavidla nalodila španělská nevládní organizace Proactiva Open Arms.

"Frustrace, vztek a bezmoc. Je k neuvěření, že je tolik bezmocných lidí na moři ponecháno napospas smrti," napsal na twitteru po poslední záchranné akci Gasol, basketbalista týmu Memphis Grizzlies.

V rozhovoru s listem El País Gasol uvedl, že jej v roce 2015 zasáhl snímek utonulého tříletého syrského chlapce Ajlana Kurdího. "Pochopil jsem se, že se musí zapojit každý z nás, aby se takové věci neopakovaly. V té době jsem potkal Óscara Campse a lidi z Open Arms," řekl Gasol.

Camps po úterní záchranné akci obvinil libyjskou pobřežní stráž, že nepomohla všem migrantům z jedné lodi. Nechala podle něj na místě dvě ženy a dítě a loď potopila. Na sociální síti zveřejnil fotografie a video, na nichž jsou trosky lodi i s oběťmi. Přežila pouze jedna žena. Camps kritizoval také Itálii, že zavřela přístavy lodím nevládních organizací.

Libyjská pobřežní stráž jeho tvrzení odmítla, ale nevysvětlila, proč v troskách lodě zůstali tři lidé. Italský ministr vnitra Matteo Salvini Campsovo vylíčení událostí označil za lživé. Novinářka německé RTL, která byla na lodi libyjské pobřežní stráže, uvedla, že se záchranné akce zúčastnila a vše proběhlo velmi profesionálně.

"Zatímco jedna (libyjská) loď vystřihla před německou televizí ukázkovou záchrannou akci, jiná loď nechala uprostřed moře dvě ženy a dítě. Byly to dva různé zásahy," reagoval na twitteru italský levicový poslanec Erasmo Palazzotto,

Témata:  uprchlíci Španělsko Libye NBA

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.