reklama

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. "Jsou si jisti, že jsou to Rusové," napsala agentura.

Novičok, který se v 70. a 80. letech vyráběl v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury. Moskva odpovědnost odmítla a incident vyvolal diplomatickou roztržku. Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali v Amesbury nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner v nemocnici bojuje o život.

Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména ale dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dvě osoby.

Ruský prezident Vladimir Putin po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách řekl, že britská obvinění jsou nepodložená.