reklama

Butinová byla zadržena minulou neděli ve Washingtonu. Čelí obvinění, že v USA politicky působí ve prospěch cizí vlády, aniž by to oznámila americkým úřadům. Hrozí jí za to až desetiletý trest vězení.

Podle dokumentů předložených soudu pracovala Ruska se dvěma nejmenovanými občany USA a jedním ruským činitelem, s nimiž se snažila ovlivnit americkou politiku a infiltrovat organizace hájící právo na střelné zbraně. Rusem je údajně blízký Putinův spolupracovník, náměstek guvernérky ruské centrální banky Alexandr Toršin. Butinová se podle vyšetřovatelů kromě toho sešla ve Washingtonu s agentem ruské tajné služby.

Jedním z Američanů, s nimiž měla Butinová udržovat kontakt, je podle amerických médií podnikatel z Jižní Dakoty Paul Erickson, který v roce 2015 pomáhal Rusce organizovat přednáškové turné po amerických školách. Agentura AP napsala, že šestapadesátiletý Erickson s Butinovou udržoval osobní styky a dokonce s ní žil. Vyšetřovatelé mají údajně podezření, že Ruska k pronikání do amerických politických struktur používala i sex.

List The New York Times loni napsal, že Erickson v roce 2016 nabídl jistému poradci Donalda Trumpa, že zprostředkuje Trumpovo setkání s Putinem. Erickson toto tvrzení podle agentury AP "zpochybnil". V soudních dokumentech Butinové se jméno Ericksona neobjevuje, hovoří se pouze o "americké osobě číslo jedna".