Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku je dusno, Duma začala projednávat důchodovou reformu

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Ruská Státní Duma začala projednávat penzijní reformu. Důchodový věk mužů odkládá o pět, u žen dokonce o osm let, v obou případech na hranici 65 let. Prodloužení aktivního pracovního věku Rusů vyvolalo v zemi protesty a poprvé po dlouhé době snížilo popularitu kremelského šéfa Vladimira Putina.

Důchodovou reformu má země podstoupit poprvé od meziválečného období. Zatímco vláda svůj návrh proti výhradám opozice a odborů energicky hájí, Kreml je zatím zdrženlivý. Putin, který před lety sám zvýšení věku pro odchod do penze vyloučil, se k návrhu prakticky nevyslovil.

Reformu dnes obhajoval místopředseda parlamentní frakce vládní strany Jednotné Rusko Andrej Isajev. Zvýšení důchodového věku je podle něj jediným způsobem, jak penzijní systém zachovat při životě a uchránit ho před krachem. 

Protesty proti chystaným změnám se objevily už letos na jaře hned po jejich oznámení, ale během světového fotbalového šampionátu v Rusku, tedy od poloviny června do poloviny července, byly ve velkých městech demonstrace zakázány. V těchto dnech ale do ulic znovu vyrazili demonstranti, aby proti reformě protestovali.

V Petrohradě ve středu večer policie zadržela dvacet lidí při protestním průvodu, kterého se zúčastnilo asi 400 osob. Mezi zadrženými byl podle serveru Mediazona i biskup apoštolské pravoslavné církve Grigorij Michnov-Vojtěnko. 

Skupina demonstrantů se dnes sešla i před parlamentní budovou v Moskvě. Byli mezi nimi šéf moskevské odbočky liberálního hnutí Jabloko Sergej Mitrochin, předseda ultraradikální levicové strany Komunisté Ruska Maxim Surajkin nebo koordinátor hnutí Levá fronta Sergej Udalcov.

Ruská opoziční média napsala, že na první parlamentní projednávání důchodové reformy se dnes nedostavil poslanec Sergej Železňak. Vlivný člen vedení Jednotného Ruska prý s reformou nesouhlasí a odmítá pro ni hlasovat. 

Témata:  Rusko důchody důchodová reforma

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy