reklama

Blok, který je členem Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, na uzavřeném setkání s nizozemskými zaměstnanci mezinárodních organizací 10. července hovořil především o migraci a jejím řešení. Záznam z jednání dnes unikl do médií.

V EU se podle Bloka nikdy nemůže prosadit koncept centrálního rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské země. "Východoevropané s tím nebudou nikdy souhlasit," řekl Blok s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

"Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodobně zbiti," uvedl šéf nizozemské diplomacie a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Blok kritizoval také koncept multikulturalismu, tedy soužití skupin s různou kulturou v jednom státě. "Jmenujte mi příklad jediné multietnické nebo multikulturní společnosti, kde původní obyvatelstvo stále žije - takže Austrálie a Spojené státy vypadávají, protože původní obyvatelstvo tam bylo vyhlazeno... Neznám takovou," uvedl Blok.

Když z publika zazněl jako příklad mírové multikulturní společnosti bývalá nizozemská kolonie Surinam, označil to Blok za odvážné tvrzení. Jihoamerická země je podle něj ve skutečnosti "failed state", tedy zhroucený stát. "A to má hodně společného s jeho etnickým rozdělením," dodal. Úspěšným multikulturním státem podle nizozemského ministra zahraničí není ani Singapur, který si migranty dobře vybírá a "nepouští do země chudé". "No, možná na uklízení," dodal Blok.

Podle listu De Volkskrant se za jeho výroky postavila jen protiimigrační Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse.