Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobřežní stráž bije uprchlíky? Červený kříž varoval kvůli alarmujícím zprávám

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Záhřeb/Ženeva - V poslední době se množí zprávy, že pohraniční stráž v Chorvatsku bije migranty, kteří se pokoušejí dostat do země ze sousední Bosny. Červený kříž o možném problému ví, nicméně uvedl, že informace nebylo možné věrohodně ověřit.

Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) uvedla, že do Bosny se letos dostalo přes 8000 migrantů, což je osmkrát více než loni.

Asi 3000 lidí dorazilo jen za poslední čtyři týdny, většinou pocházejí z Afghánistánu, Pákistánu, Íránu a Sýrie. Podle Nicole Robicheauové z Červeného kříže někteří z nich mluvili o tom, že byli "zbiti chorvatskou pobřežní stráží". Organizace ale jejich tvrzení nemohla nezávisle ověřit.

Šéf Červeného kříže pro Evropu Simon Missiri řekl, že vlády musejí zajistit "důstojnost a respekt" všem lidem. "Touha po kontrole hranice neospravedlňuje násilí," dodal.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko Červený kříž

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy