Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navrhl Putin Trumpovi referendum o Donbasu? Ukrajinští představitelé jsou nervózní

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin během summitu v Helsinkách svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi navrhl uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu. Uvedla to agentura Bloomberg.

Agentura se odvolává na dva zdroje obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci za zavřenými dveřmi. Trump prý žádal Putina, ať tento plán veřejně nerozhlásí, aby si jej mohl promyslet.

Bílý dům dosud neodpověděl na žádost o vyjádření. Mluvčí Kremlu se vyhnul uvedení podrobností ohledně Putinova návrhu, jen řekl, že "se probíraly některé nové myšlenky" a že se na nich "bude pracovat".

Podrobnosti ohledně toho, o čem spolu oba prezidenti jednali v Helsinkách, zůstávají skrovné, a to hodně z nich přichází z Ruska, poznamenal Bloomberg. Dodal, že zatímco Putin vykreslil svůj návrh ohledně referenda pod mezinárodním dohledem na východě Ukrajiny jako důkaz snahy vyřešit čtyři roky trvající konflikt, tento nápad bude nejspíše těžké "prodat".

Trump na twitteru označil schůzku s Putinem za "velký úspěch" a bez dalších podrobností se zmínil, že jednal mimo jiné o Ukrajině.

Putinovy návrhy znepokojí ukrajinské představitele tím spíše, že Trump minulý týden ponechal otevřenu možnost uznat ruskou anexi Krymu, po které následovalo povstání separatistů v Donbasu. Kyjev nabídl oblastem ovládaných separatisty autonomii pod svou vládou a podporuje myšlenku rozmístit zde mezinárodní mírové síly.

Putin na tiskové konferenci v Helsinkách argumentoval mezinárodně neuznaným referendem, aby ospravedlnil anexi Krymu.

V Donbasu separatisté v květnu 2014 uspořádali referendum o vyhlášení nezávislosti, které USA a EU odmítly a Kyjev označil za frašku. Rusko uvedlo, že respektuje hlasování, podle kterého 96 procent voličů podpořilo odtržení od Ukrajiny. Igor Plotnickij, jeden z vůdců separatistů v Donbasu, tvrdí, že kdyby se na východě Ukrajiny konalo referendum, dopadlo by stejně jako na Krymu, který hlasoval pro připojení k Rusku.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko Krym Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy