Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Ruskem a Řeckem zuří diplomatická válka

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Moskva/Atény - Mezi Moskvou a Aténami propukla diplomatická válka. Řecko minulý týden rozhodlo o vyhoštění dvou Rusů a dalším dvěma zakázalo vstup do země. Důvodem byly údajně jejich snahy šířit ruský vliv v Řecku a ohrožovat řeckou národní bezpečnost. Rusko podalo "rozhodný protest".

Atény viní ruské diplomaty ze snah rozšířit ruský vliv v Řecku, z uplácení řeckých činitelů a z podkopávání dohody o novém názvu bývalé jugoslávské republiky Makedonie, kterou země nedávno uzavřely. Dohoda mezi Aténami a Skopje by mohla usnadnit Makedonii vstup do NATO.

Rusko podalo "rozhodný protest" proti údajně protiruským vyjádřením řeckých politiků. Ze zprávy agentury TASS ale není zřejmé, proti jakým výrokům Moskva konkrétně protestuje. 

Moskva v reakci na vyhoštění svých diplomatických styků označila řecko-ruské vztahy za chladné a zrušila plánovanou návštěvu ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Aténách. Podle ruského velvyslance Andreje Maslova "v nynější situaci pozbyla návštěva na aktuálnosti". Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová označila vyhoštění diplomatů za "špinavou provokaci".

Stálý ruský představitel při Evropské unii Vladimir Čižov dnes v televizi Rossija 24 prohlásil, že za diplomatickým konfliktem mezi oběma zeměmi je "tlak na Řecko ze zahraničí". Vyhoštění diplomatů podle něj odporuje zdravému rozumu. "Je to docela hrubá provokace. Natolik hrubá, že je pochybné předpokládat, že by jejími autory byli výhradně Řekové," citovala Čižova agentura TASS. 

Témata:  Rusko Řecko diplomacie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy