reklama

Západoevropská země dlouho bojovala se špatně integrovanými migranty a přistěhovalci, bruselská čtvrt Molenbeek se stala jedním z hlavních evropských center radikálního islámu.

Belgické úřady proto teď hodlají zahájit kampaň na sociálních médiích s cílem odradit potenciální migranty před příchodem do země. Kampaň, za kterou stojí oddělení pro přistěhovalectví (DVZ), poběží nejméně šest měsíců a bude zdůrazňovat nebezpečí nelegální migrace a vyvracet mýty propagované pašeráky lidí, uvedl server Politico.

Již dříve úřady spustily menší kampaň k odrazení potenciálních iráckých migrantů. Generální ředitel DVZ Freddy Roosemont ji tehdy označil za „úspěch". Dodal, že nová kampaň ilustruje, jak se úřady „přizpůsobují novým časům".

Kritici této iniciativy se však obávají o objektivitu šířených informací. Varují také, že by mohla odradit skutečné žadatele o azyl, kteří potřebují ochranu a právní pomoc v Belgii. Ředitel uprchlické charity Vluchtelingenwerk Vlaanderen Rein Antonissen uvedl, že kampaň v Iráku „se zaměřuje především na nevýhody a rizika" migrace.

Tato iniciativa vychází z podobného modelu, který využilo německé ministerstvo zahraničí. To v roce 2016 vydalo dokument s názvem „Sedm velkých lží obchodníků s lidmi. Vyvracel tvrzení pašeráků třeba o tom, že všichni přistěhovalci po příjezdu dostanou 2 000 eur.