Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamás prý vyjednal na obnovení příměří s Izraelem

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Gaza - Radikální palestinské hnutí Hamás se dohodlo na novém příměří s Izraelem, které má obnovit klid v Pásmu Gazy. Uvedl to dnes podle agentury Reuters mluvčí hnutí, které Pásmo Gazy ovládá.

Izraelští politici se zatím k jeho prohlášení nevyjádřili, ale armáda ráno ohlásila, že se obyvatelé oblastí sousedících s Pásmem Gazy mohou vrátit ke každodenní rutině. V pátek si násilí na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem vyžádalo životy čtyř Palestinců a jednoho Izraelce.

"Díky Egyptu a OSN jsme dospěli k dohodě o návratu k původnímu klidu zbraní mezi (izraelskou) okupací a palestinskými skupinami," sdělil v noci mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm.

Izraelská armáda v pátek dala obyvatelům obcí u hranice Pásma Gazy pokyn, aby se zdržovali v blízkosti krytů, tak aby k nim byli schopní doběhnout do 15 vteřin. Dnes oznámila, že po zhodnocení situace dospěla k názoru, že se občané z komunit poblíž Gazy mohou vrátit k běžné činnosti.

Témata:  HAMÁS Izrael

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy