Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI zveřejnila žádost o sledování Trumpova poradce

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil několik stovek dosud utajovaných stránek, které se týkají vyšetřování údajných ruských zásahů do prezidentské kampaně v USA.

Oznámil to dnes list The New York Times. Silně začerněný text obsahuje mimo jiné informace o sledování a odposlechu bývalého poradce volebního štábu nynějšího prezidenta Donalda Trumpa Cartera Page, podezřelého ze spolupráce s Ruskem. Podle Trumpa dokumenty dokazují, že jeho volební kampaň byla předmětem ilegální špionáže ze strany FBI.

Aby mohla FBI Page sledovat a odposlouchávat, musela si předloni v říjnu vyžádat povolení speciálního amerického soudu FISA. Z textu žádosti, který byl částečně zveřejněn, podle newyorského listu vyplývá, že FBI podezírala Page ze spolupráce s Ruskem s cílem ovlivnit prezidentské volby. Page konspiraci s Moskvou popírá.

"Page spolupracuje s ruskou vládou a organizuje s ní spiknutí," zdůvodňuje FBI žádost o odposlechy. Vyšetřovatelé prý byli přesvědčeni, že Page je předmětem cíleného verbování Ruskem. "V rozporu se zákony USA chce podkopat a ovlivnit výsledek prezidentských voleb v roce 2016," uvádí se v dokumentu.

Trump dnes na twitteru napsal, že zveřejněné dokumenty dokazují, že ministerstvo spravedlnosti a FBI soud FISA obelhaly. "Víc a víc to vypadá, že Trumpova volební kampaň byla předmětem ilegální špionáže a sledování ve prospěch politických zájmů prolhané Hillary Clintonové a DNC," pokračoval prezident s odkazem na Demokratický národní výbor, ústřední administrativní orgán amerických demokratů.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy