Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poradce Macrona Benalla byl obviněn kvůli zbití demonstranta, prezident čelí obřímu skandálu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Alexander Benallu, bezpečnostního referenta prezidenta Emmanuela Macrona, byl obviněn z několika trestných činů. Těch se údajně dopustil během letošní prvomájové demonstrace. Kamera jej zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníka akce bije.

Kromě Benally byli z porušení služebních povinností obviněni tři policisté, s jejichž přispěním se na veřejnost dostalo video usvědčující Benallu z bití demonstranta.

Macronův podřízený byl přizván k policejním složkám během květnové demonstrace jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do samotného zásahu. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran.

Vyšetřující soudce dnes v Paříži obvinil Benallu z násilností, rušení policejního zásahu a neoprávněného nošení odznaků státní moci. Spolu s ním byl podle AFP obviněn z násilí a nedovoleného ozbrojování i další Macronův bezpečnostní pracovník Vincent Crase, který byl rovněž zachycen na videozáznamu z prvomájových oslav.

Francouzský prezident v důsledku incidentu čelí největšímu politickému skandálu od nástupu do úřadu. Benallovi nejdřív prezident pozastavil výkon funkce, ale podle pátečního oznámení Elysejského paláce se rozhodl ho propustit.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy